21
Ιούν
2018
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

παρούσα στη διευρυμένη Αυτοδιοικητική Συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη μη επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Λ. Κυρίζογλου: «Καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δεν έχει η συμφωνία των Πρεσπών. Είναι τελείως απαράδεκτη»

Παρούσα στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση για το ζήτημα των Σκοπίων, μετά και τη συνάντηση των Πρεσπών, δηλώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), συμμετέχοντας δυναμικά στην πρώτη διευρυμένη αυτοδιοικητική συνεδρίαση που συγκαλεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της αυτοδιοικητικής συνάντησης, είναι η αυτοδιοίκηση ενωμένη, ανοιχτά να αποφασίσει, να μην επικυρωθεί ποτέ η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισαν κατάπτυστη, δηλώνοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έγινε δεν αποτελεί λύση αλλά εθνική ήττα.

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, θα συμμετέχουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι ΠΕΔ Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι δυο αντίστοιχες περιφέρειες, φορείς, Σύλλογοι και Ενώσεις, Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.α

Στη διάρκεια της, η αυτοδιοίκηση, μαζί με τους άλλους φορείς που έχουν κληθεί θα συζητήσουν διεξοδικά τις εξελίξεις μετά και την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους, ενώ αναμένεται να προκρίνουν ως μόνη λύση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ξεκαθάρισαν πως σήμερα εκπροσωπούν μόνο τους πολίτες των περιοχών που έχουν εκλεγεί και πως δεν υπάρχει καμία άλλη κρυφή στόχευση. «Η μονή στόχευση είναι να αποτρέψουμε την απαράδεκτη και επιζήμια για τη χώρα συμφωνία» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

 

Λ. Κυρίζογλου: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει καμία δημοκρατική  νομιμοποίηση»

Καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δεν έχει η συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου για να προσθέσει πως είναι τελείως απαράδεκτη.

«Έτσι είναι όμως και έτσι γίνεται με τις συμφωνίες. Κάτι παίρνουν οι άλλοι και κάτι δίνουμε εμείς. Μετά όμως από μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, δηλαδή χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολίασε μάλιστα με δηκτικό τρόπο πως «επειδή ακούσαμε πολλές φορές στη για το Διεθνή  παράγοντα, αυτοί που φώναζαν «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και “go Home Merkel” υπάκουσαν και υπέγραψαν μια συμφωνία. Και το μολύβι αυτό τους το έδωσαν οι ΑΝΕΛ και ο κ. Πάνος Καμένος».

Αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε ότι δεν έχει υπογραφεί ούτε στην ελληνική ούτε στη σλάβικη γλώσσα, αλλά είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και η λέξη ‘nationality’ μεταφράζεται ως υπηκοότητα.

«Ξαφνικά είδαμε το προηγούμενο εξάμηνο ότι άρχισε μια συζήτηση, τύπου ‘ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’. Μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση μομφής που κατατέθηκε και εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Κατήγγειλε μάλιστα την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου  Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Δεν μπορεί σε κάποιους να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο και σε άλλους να δείχνεις ανοχή. Έχουμε δυστυχώς μια καθεστωτική λειτουργία, σύμφωνα με την οποία, όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι φασίστας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, ωστόσο διεμήνυσε πως «αν κάποιοι τολμήσουν να μας συκοφαντήσουν και να παραχαράξουν τα όσα λέμε, τους απαντάμε ότι δεν σας φοβόμαστε». Πρόκειται, όπως είπε, για ένα εθνικό θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες και η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη.

Υπενθύμισε μάλιστα πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεδρίαση του Δ.Σ τον περασμένο Ιανουάριο τοποθετήθηκε για το θέμα και η συμφωνία της κυβέρνησης, είπε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά, ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. «Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας. Να μην επικυρωθεί η 'συμφωνία των Πρεσπών'», είπε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας, μη αποδεχόμενη τετελεσμένα. «Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε πως «το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας. Αποδείχθηκαν, εκτός από εμμονικοί, και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια 'συμφωνία' που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Και μάλιστα αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά για αυτή τη 'συμφωνία', είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές.

Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις των πολιτών για τη συμφωνία σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι απόρροια αποκλειστικά και μόνο των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε, αγνοώντας την ισχυρή πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Η Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας είναι ενωμένη στο ζήτημα των Σκοπίων, με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει τους Έλληνες, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Διαφωνούμε απόλυτα με τη συμφωνία. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού. Την τελική απόφαση δεν πρέπει να την πάρει η Βουλή, αλλά ο ελληνικός λαός, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είναι μονόδρομος και η μόνη δημοκρατική διέξοδος. Εμείς δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση σε δημοψήφισμα, αλλά μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν το δημοψήφισμα, αλλά και να ζητήσουμε από τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Στόχος μας ξεκάθαρα είναι η ανατροπή της συμφωνίας. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.