21
Ιούν
2018
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 12ΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΦΟΔΣΑ

 

Πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης 21/06 η 12η Πανελλήνια Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης Στέρεων Λυμάτων της Επικράτειας η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους κατά τόπους Φο.Δ.Σ.Α και συμμετέχουν εισηγητές & επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την εναλλακτική διαχείριση, τη νομοθεσία που διέπει τους Φο.Δ.Σ.Α καθώς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, της Κ.Ε.Δ.Ε και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στις εργασίες συμμετείχε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού του Δημάρχου.

Σας καλωσορίζουμε στην 12η Πανελλήνια Σύνοδο ΦΟΔΣΑ, στη συμπρωτεύουσας, στην μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη (γιατί η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική).

Η λειτουργία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που έπρεπε εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να το κερδίσουμε. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της ουσιαστικής συγχώνευσης των μικρών ανενεργών φορέων, συμπλεύσαμε με ομοφωνία στα εξαιρετικά δύσκολα πρώτα έτη λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ και με χαρά βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας να αποδίδουν.

Αντιμετωπίστηκαν σωρευτικά προβλήματα που είχαν να κάνουν τόσο με την καθημερινή λειτουργία ενός καθαρά δημοσίου φορέα, όσο και με τη διαχείριση ευαίσθητων υποδομών, όπως είναι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ. Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν μέσα στο ευρύτερο κλίμα της θεσμικής και οικονομικής κρίσης, που πλέον είναι μια παγιωμένη πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος της ΠΕΔ, αλλά και ως μέλος του ΔΣ του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έχω να σας καταθέσω τα εξής:

  • Παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην σύνταξη του νέου αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ. Αποφασίσαμε από κοινού για τον κοινό δύσκολο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, ώστε να βάλουμε ολόκληρη την Περιφέρεια στη νέα εποχή Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
  • Παρακολουθούμε την υλοποίηση της πρώτης εκ των τριών συνολικά, Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, που μας οδηγεί στο δρόμο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
  • Με ομοφωνία θα σταθούμε και πάλι δίπλα στον ΦΟΔΣΑ προκειμένου να υλοποιήσει και τα δύο μεγάλα έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του Ανατολικού Τομέα και την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του Δυτικού Τομέα
  • Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, υιοθετούμε και υποστηρίζουμε τις από χρόνια εφαρμοσμένες λύσεις για την ορθολογική Διαχείριση και για την Ενεργειακή Αξιοποίηση. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, θα σταθούμε αρωγοί στον ΦΟΔΣΑ, ώστε να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα. Θα βρούμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και δεν θα αφήσουμε τις μελέτες στο συρτάρι, παρά μόνο θα αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές.
  • Θα υλοποιήσουμε, όπως ζητάει ο Εθνικός Σχεδιασμός, τις δράσεις χωριστής συλλογής και επεξεργασίας. Ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση του εξοπλισμού για τον καφέ κάδο, είμαστε πολύ πίσω, ήδη έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί τα χωριστά ρεύματα. Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να απελευθερώσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ και να επισπεύσουν την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ που έχει, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους φορείς, αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Να υποστηρίξει έμπρακτα, δεσμεύοντας πόρους στο ΠΔΕ για την υλοποίηση   των έργων του ΠΕΣΔΑ, αλλά και στελεχώνοντας τον ΦΟΔΣΑ με επιστημονικό προσωπικό.

 

Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά των προβλημάτων που υφίστανται σε άλλες περιφέρειες. Επιθυμία μας είναι να βλέπουμε τα έργα που οραματίστηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιούνται. Δεν στεκόμαστε στον χαρακτήρα των συμβάσεων, στεκόμαστε στη χρησιμότητα των υποδομών. Εξαντλούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με όποια μορφή είναι αυτά διαθέσιμα. Ζούμε την επιτυχή λειτουργία των μεγάλων έργων της Κοζάνης, της Κρήτης, αναμένουμε την εξέλιξη του έργου της Ηπείρου, την υλοποίηση της μονάδας της Αλεξανδρούπολης, παρακολουθούμε να δίνεται λύση και στο θέμα της Πελοποννήσου, με χαρά ζήσαμε την υπογραφή της σύμβασης της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και αναμένουμε και αυτό της Ηλείας. Παρακολουθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν από τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στα νησιά, σκεπτόμενοι ότι καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, πρέπει να απαλλαγούμε από τον κακό μας εαυτό και την κακή μας εικόνα.

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο μόνος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ φορέας σήμερα στη χώρα που προήλθε από συγχώνευση φορέων, που έχει να επιδείξει αξιέπαινη και αξιοσημείωτη πρόοδο. Το κυριότερο από τα επιτεύγματα του ΦΟΔΣΑ, που το μοιράζεται η ΠΕΔ, είναι η συναίνεση και η ομοφωνία στις αποφάσεις από τις αιρετές διοικήσεις, η οποία μεταφράζεται σε παραίνεση προς τον δημότη για την αλλαγή στη φιλοσοφία της διαχείρισης αποβλήτων. Στεκόμαστε αρωγοί και υποστηρικτές στη φιλοσοφία αυτή και θα οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα μέλλον «καθαρότερο»!