16
Μάι
2018
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

Ημερίδα στο Δήμο Καλαμαριάς για θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης (συμβάσεις – δημοσιονομικός έλεγχος) Βραχνάς η πολυνομία για την υλοποίηση έργων

 Υπάλληλοι και στελέχη του ενημερώθηκαν και για τις επικείμενες αλλαγές από την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, επί των δαπανών των ΟΤΑ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Για τους τρόπους, τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουν, στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σε όλα τα δημόσια τεχνικά έργα που αναλαμβάνουν οι Δήμοι, αλλά και στο διαχωρισμό μεταξύ έργων, προμηθειών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να μην υφίστανται τις συνέπειες του νόμου, ενημερώθηκαν υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Καλαμαριάς και των Νομικών Προσώπων του, στη διάρκεια σημερινής Ημερίδας για θέματα δημοσίων συμβάσεων και δημοσιονομικών ελέγχων. 

Καθημερινός βραχνάς του προσωπικού των ΟΤΑ, όπως τονίστηκε, αποτελεί η πολυνομία και κακονομία για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στους Δήμους, αφού κάθε διάταξη νόμου έρχεται να προσθέσει νέα πράγματα. «Είναι βάσανος πλέον η ανάθεση μιας δημόσιας σύμβασης και καθημερινά  πελαγοδρομούμε. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει τι προσωπικό γιατί χρειάζονται άπειρες ενέργειες» επισήμαναν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης απλούστευσης των διαδικασιών, κυρίως όμως τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κορδελιού –Ευόσμου, Οικονομολόγος, Θανάσης Παζαρλόγλου, αναφέρθηκε στο νόμο 4412/16 (περί δημοσίων προμηθειών) τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει καθολική εφαρμογή και κανένα νομικό πρόσωπο που συστάθηκε από ΟΤΑ δεν εξαιρείται από το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις. Επισήμανε ότι αυτός ο νόμος ήρθε να συμμαζέψει όλες τις δημόσιες συμβάσεις σε ένα κείμενο, γιατί τα δημόσια έργα έχουν ιδιαιτερότητες. Ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ζούμε σε μια χώρα που δεν φείδεται νομοθεσίας. Η Τ.Α σήμερα πατάει σε πολύ παλιά νομοθετήματα και αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στις υπηρεσίες, που καλούνται να διαχειριστούν έργα και παρεμβάσεις».

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», είπε πως  αν περάσει δεν είναι γνωστό πως θα λειτουργήσει στους Δήμους, καθώς ήδη οι υπηρεσίες καλούνται να λύσουν με δυσκολία ζητήματα της καθημερινότητας, γιατί το υφιστάμενο νομικό σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις, ο κ. Παζαρλόγλου υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα οι ορισμοί τους έχουν πολλά θολά σημεία. Για παράδειγμα, όπως είπε, οι υπηρεσίες δεν ξέρουν αν μια συντήρηση ενός κτιρίου είναι παροχή υπηρεσιών ή έργο. «Οι μηχανικοί λένε ναι, αλλά η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου λέει όχι, όπως λέει όχι και στην αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, γιατί θεωρεί πως είναι προμήθεια ή παροχή υπηρεσίας και όχι τεχνικό έργο» ανέφερε.

Προ των πυλών η Δημοσιονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις από τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμαριάς και για τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των Δήμων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, επί των δαπανών των ΟΤΑ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες από σήμερα οι Δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν την πλήρη οικονομική διαχείρισή τους. Υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Καλαμαριάς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, που φαίνεται ότι προωθείται στην πράξη, καθώς υποστήριξαν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο και ασαφές και  τροποποιείται συνεχώς.

Σύμφωνα με τους ομιλητές η  δημοσιονομική διαχείριση αφορά στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου και σε επτά μήνες από σήμερα δεν θα υπάρχουν οι νομολογίες και οι πράξεις των κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Έχετε να διαχειριστείτε μια σειρά αλλαγών μέσα σε επτά μήνες. Είναι γεγονός ότι κάθε αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα, αλλά έπρεπε ήδη να αρχίσετε να τα διαχειρίζεστε, για να μπορεί να γίνει πράξη η Δημοσιονομική Αυτοτέλεια, αίτημα που θέτει χρόνια η Τ.Α Εξάλλου την οικονομική διαχείριση του Δήμου δεν την ξέρει καλύτερα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός από ότι εσείς» επισήμαναν οι ομιλητές. Εξάλλου, όπως είπαν, ο προληπτικός έλεγχος δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο σταματά στις 31- 12- 2018, ήδη όμως από τον Ιανουάριο του 2017, ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε στην κεντρική διοίκηση.

ΠΕΔ-ΚΜ: Στο Δήμο Σερρών ολοκληρώνεται αύριο ο πρώτος  κύκλος των ενημερωτικών Ημερίδων

Στόχος των Ημερίδων που οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), είναι  η επιμόρφωση του προσωπικού ΟΤΑ για τα κρίσιμα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου, αλλά και την ενημέρωση του για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να είναι σύννομες οι διαδικασίες για την ανάθεση και υλοποίηση των δημοτικών έργων. Η ειδοποιός διαφορά της σειράς αυτής των ημερίδων σε σχέση με προηγούμενες, είναι ότι κάθε μια από αυτές προγραμματίζεται  και διεξάγεται στο επίπεδο ενός και μόνο Δήμου, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων αρμοδίων στελεχών του οικείου δήμου.

Αύριο, τελευταία Ημερίδα του πρώτου κύκλου θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Σερρών 9.00 π.μ έως 15.00 μ.μ