17
Απρ
2018
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ 17-4-2018

«Η κυβέρνηση να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς και να δώσει στην Τ.Α το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Καλλικράτη – Δεν θα  δεχθούμε καμία διαδικασία δήθεν διαλόγου σε στυλ ψεκάστε- σκουπίστε –τελειώσαμε»

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς και την τακτική των διαρροών σε κυβερνητικά έντυπα, παραδίδοντας άμεσα στην αυτοδιοίκηση το Σχέδιο Νόμου για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Ζήτησε να υπάρξει διάλογος ουσιαστικός επ’ αυτού κι όχι αιφνιδιασμοί, διαμηνύοντας πως οι αιρετοί εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Τ.Α δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία διαδικασία δήθεν διαλόγου σε στυλ «ψεκάστε- σκουπίστε –τελειώσαμε». Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να  σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει η Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη της τις θέσεις της. «Ό,τι αφορά εμάς, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση, πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Όχι να αποφασίζει για μας μόνη της η Κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Επανέλαβε ό,τι το άρθρο 102 και του Συντάγματος καθιερώνει την θεμελιώδη αρχή ύπαρξης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας, και πως στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έγκαιρα το σχέδιο νόμου, το οποίο μόνη της εκπόνησε και να εγκαταλείψει τη γνωστή, παλιά και άθλια τακτική των διαρροών στις κυβερνητικές εφημερίδες.

 

«Την αυτοδιοίκηση δεν την εκπροσωπούν οι κυβερνητικοί λαγοί»

Αναφερόμενος στην ανάγκη να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων της Τ.Α, ακόμη και από αυτούς που μειοψηφούν, ο κ. Κυρίζογλου ξεκαθάρισε πως «την αυτοδιοίκηση δεν την εκπροσωπούσαν ποτέ, δεν την εκπροσωπούν σήμερα, ούτε πρόκειται να την εκπροσωπήσουν μελλοντικά, όσοι ασκούν απροκάλυπτα κυβερνητικό αυτοδιοικητικό συνδικαλισμό, δηλαδή οι λαγοί της Κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών».

Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτό το επισημαίνει διότι,  ενώ ο υπουργός εσωτερικών υποσχέθηκε ότι θα έδινε στην Τ.Α πριν το Πάσχα το κείμενο του σχετικού σχεδίου του και με βάση αυτή την υπόσχεση η ΚΕΔΕ καθόρισε τη σημερινή Γενική Συνέλευσή και το κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ο υπουργός ζήτησε από την ΚΕΔΕ την αναβολή τους. «Το έκανε αυτό,  επειδή προφανώς κατά τον δικό του κομματικό, πολιτικό, σχεδιασμό, δεν θέλει να μας το δώσει τώρα. Φυσικά αρνηθήκαμε την αναβολή και πολύ ορθά. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται ο δικός μας αυτοδιοικητικός σχεδιασμός από τους τακτικισμούς της Κυβέρνησης. Αλλοίμονο. Τότε θα είμασταν μια θλιβερή απόφυση της Κεντρικής Εξουσίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ .

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος, ζήτησε  και στήριξε το περί αναβολής αίτημα του υπουργού. «Προκαλεί, το λέω επιεικώς, λύπη, είναι κακή εικόνα, ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, ο συνάδελφος κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, να σπεύδει ταχέως και να στηρίζει το περί αναβολής αίτημα του υπουργού. Η Γενική Συνέλευσή μας και το διήμερο συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, δεν φαλκιδεύουν τον δημοκρατικό διάλογο. Τον διάλογο τον φαλκιδεύει, τον αποφεύγει, τον αναβάλλει, τον υποβαθμίζει και τον ακυρώνει με τις διαρροές και με τους τακτικισμούς της η κυβέρνηση και οι λαγοί της».

 

Να γίνει πράξη το αυτονόητο

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε στην ομιλία του πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού διεκδικεί να γίνει πράξη το αυτονόητο και ζητά να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική, ώστε να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον τους.

Με βάση τις διεκδικήσεις της Τ.Α αναφέρθηκε στις παρακάτω αδιαπραγμάτευτες  θέσεις της:

  1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
  2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
  3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας, δηλαδή τους βουλευτές.
  4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων.
  5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
  6. Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους και των θεσμών του, ώστε να καταστεί η Τ.Α βασικός πυλώνας της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας και γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αξιοποιώντας προς κατεύθυνση αυτή την προγραμματιζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ 17-4-2018