24
Οκτ
2017
«ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Συνάντηση εργασίας αφιερωμένη στην «Βιώσιμη Κινητικότητα ως Παράγοντα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», με την συμμετοχή των καθ’ ύλην αρμοδίων στελεχών (Τοπικών Συντονιστών Βιώσιμης Κινητικότητας) των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 24/10/17, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Η Συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού η ΠΕΔΚΜ και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε βιωματικό – ομαδοσυνεργατικό χαρακτήρα.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, κατά την οποία το στέλεχος της ΠΕΔΚΜ Α. Ιωσηφίδης μετέφερε προς όλους τους συμμετέχοντες τον χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ κου Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, παρουσιάστηκαν οι άξονες διεξαγωγής της Συνάντησης από την κα Γεωργία Γκόνου, Διευθύντρια Έρευνας Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης της ΕΕΤΑΑ, την κα Καλλιόπη Παπαδάκη, της Διεύθυνσης Μελετών & Έργων Αστικών Αναπλάσεων του ΥΠΕΝ, Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας και την κα Μαρίλη Γρίβα, Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας της Διεύθυνσης Αρχιτεεκτονικών & Οικοδομικών Κανονισμών & Αδειοδοτήσεων ( ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ.

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των Δήμων παρουσίασαν, τόσο ατομικά, όσο και (ιδίως) ομαδικά (αναλύοντας κοινές εμπειρίες στον χειρισμό ομοειδών περιπτώσεων: Σχέδια  Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), Αναπλάσεις, Ηλεκτροκίνηση, Αγροτικοί  Δήμοι)

τις ενέργειες, τις προτεραιότητες, προβλήματα και τις προτάσεις των Δήμων τους σε σχέση με την εφαρμογή της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Παρουσιάστηκαν επίσης, Καλές Πρακτικές Βιώσιμης Κινητικότητας: του Δήμου Δράμας, από την κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από τον κο Θεόδωρο Κοσμάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολογίας Οχημάτων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της Συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την διατύπωση των συμπερασμάτων της από τις κες Κ. Παπαδάκη και Γ. Γκόνου και με την επίδειξη πρωτότυπων ηλεκτροκίνητων ιδιοκατασκευών που αποτελούν δημιουργήματα των φοιτητών του Τμήματος Μηχανολογίας οχημάτων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.