30
Ιούν
2017
ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΙΚΑΣ Α.Μ.Κ.Ε

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 29/06 στο Κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρώτη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ Α.Μ.Κ.Ε. με τη συμμετοχή 10 Δήμων της Βόρειας Ελλάδας, 2 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, 2 Επιμελητηρίων, του Α.Π.Θ., των ΤΕΙ Αλεξάνδρειο και Κεντρικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας Σόφιας. Κατά τη διάρκεια της συνελεύσεως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Κ. ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

 

 

 

Αξιότιμοι συνάδελφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων

Αξιότιμοι ακαδημαϊκοί

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μήτκα, για την ευγενική του πρωτοβουλία του να φιλοξενήσει την πρώτη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, η οποία είναι συνέχεια της διαρκούς υποστήριξης που παρέχει στην κοινή μας πρωτοβουλία, να συγκροτήσουμε το πλαίσιο συνεργασίας και να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου και πρωτοπόρου Ε.Ο.Ε.Σ., όπου θα βρίσκονται: 

  • Η διοίκηση διαμέσου της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Η γνώση διαμέσου της ακαδημαϊκής κοινότητας
  • Η οικονομία διαμέσου των παραγωγικών επιμελητηρίων
  • Η κοινωνία των πολιτών δια των φορέων της,

οι τέσσερεις δηλαδή συνιστώσες του παραγωγικού, του εκπαιδευτικού, του διοικητικού – αυτοδιοικητικού και του κοινωνικού ιστού που συνιστούν αυτό που έχουμε ονομάσει τετραπλή έλικα: 

 

Μια πρωτοβουλία η οποία δεν αφορά μόνο στον εθνικό χώρο αλλά αναζητά την ολοκλήρωσή της στη Νοτιο – Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική.

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Στις 29 Ιουνίου του 2015, ακριβώς πριν από δυο χρόνια, πάλι εδώ στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φορείς της Βόρειας Ελλάδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας ομάδας πρωτοβουλίας, αποφάσισαν να υιοθετήσουν την ιδέα συγκρότησης ενός Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Σήμερα, 24 μήνες μετά, ήμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκλογή των καταστατικών μας οργάνων, εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την αφετηρία μιας συλλογικής προσπάθειας ενίσχυσης και προαγωγής της εδαφικής συνεργασίας.

Επιτρέψτε μου να πω, πως δεν αντιλαμβάνομαι το εγχείρημά μας ως μια ακόμη δικτύωση.

Το αντιλαμβάνομαι ως το πεδίο όπου θα συναντηθούμε θεσμοθετημένα όλοι εμείς που εκκινούμε από διαφορετικές θεσμικές αφετηρίες αλλά καταλήγουμε στο ίδιο ζητούμενο: την προαγωγή της ευημερίας, της αειφορίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Διοίκηση, οικονομία, γνώση, κοινωνία σε διαρκή θεσμοθετημένη και διεθνή συνεργασία, σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται, αμφισβητείται, αλλά φαντάζει και είναι η μόνη λύση για την ήπειρο μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η «ΕΛΙΚΑ» την οποία σήμερα θέτουμε σε κίνηση.

Ελπίζω να αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική, ικανή να ενισχύσει την παρουσία φορέων των γειτονικών χωρών, τις οποίες εκπρόσωποι μας επισκέφθηκαν και πραγματοποίησαν σημαντικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των δυο αυτών χρόνων.

Φίλες και φίλοι,

είμαι σίγουρος ότι μοιράζομαι μαζί σας την ίδια αισιοδοξία για την προοπτική του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας. 

Είμαι σίγουρος για την πολλή, σκληρή και συστηματική προσπάθεια και θεωρώ δεδομένη την αποτελεσματικότητα.

Τέλος, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας φορείς των οποίων προΐσταμαι, είχαν πρωταγωνιστικό, σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβουλία για την έναρξη της προσπάθειας αυτής και να σας διαβεβαιώσω ότι με την ίδια θέρμη θα υποστηρίξουμε το εγχείρημα και από εδώ και πέρα.   

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία.

 

Καλή αρχή!!