31
Αυγ
2019
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου παρέστη το πρωί της Παρασκευής 30/08/2019 στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (Διοικητήριο) σε ευρεία σύσκεψη φορέων της Βορείου Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά της διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κυρίζογλου έκανε τις εξής επισημάνσεις-προτάσεις:

 

  1. Ανεργία. Αποβιομηχάνιση, αποεπένδυση, λουκέτα, φυγή επιχειρήσεων κυρίως σε Βουλγαρία αλλά και σε Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία
  2. Κύρια γραμμή Μετρό. Επεκτάσεις και Δυτικά. Αστικές Συγκοινωνίες ΟΑΣΘ.
  3. Προσφυγικό. Κατά εκατοντάδες κυκλοφορούν και διανυκτερεύουν εκτός δομών φιλοξενίας (σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, πλατείες κλπ.)
  4. Σχολική στέγη. Πρόβλημα σύνθετο. Συναρμοδιότητα: Υπ. Μεταφορών (ΚΤΥΠ Α.Ε.), Υπ. Παιδείας, Υπ. Εσωτερικών (επειδή αφορά τους δήμους). Να προχωρήσει το ΣΔΙΤ των ώριμων-έτοιμων για εκτέλεση 16-18 σχολείων για την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Να προχωρήσει και η β΄ φάση ΣΔΙΤ. Παρέδωσε τη σχετική αλληλογραφία που απεστάλη στην προηγούμενη κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα.
  5. Πρώην Στρατόπεδα. Παραχώρηση στους οικείους δήμου για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων και χρηματοδότηση για μελέτες και εκτέλεση έργων. Ο ισχύων νόμος (Καμμένου) είναι κακός και πρέπει να αλλάξει (επάνοδος στο προϊσχύον καθεστώς). Ενδεικτική αναφορά σα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης, Σερρών κλπ.
  6. Θερμαϊκός Κόλπος. Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου (απορρύπανση, προστασία κλπ.). ΄Ηδη η ΠΚΜ ξεκίνησε μια προσπάθεια.
  7. Είναι άμεση ανάγκη οι δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών για εντοπισμό των πραγματικών τ.μ. των ακινήτων (πάρα πολλά τ.μ. διαφεύγουν) και για λόγους νομιμότητας και για λόγους νόμιμης αύξησης των εσόδων μας. 
  8. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί κινητικότητας, το οποίο είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ερωτάται ο δήμος και έχουν «αδειάσει» οι υπηρεσίες πολλών δήμων στην περιφέρεια. Η μέχρι σήμερα πρακτική είναι: φυγή από μικρούς δήμους προς μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εργάζονται σε ΚΕΠ Δήμων. Να είναι δυνατή (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) η μετακίνηση τους στην Τ.Υ. του δήμου (Το κενό τος φυσικά θα καλύπτεται με άλλο υπάλληλο).
  9. Ό,τι έχει σχέση με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας να γίνεται με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των μελών του Δ.Σ. και όχι με πλειοψηφία των 2/3. Ομοίως και με τη λήψη δανείων. Σε ποιο δήμο. Σε ποιο δήμο υπάρχουν σήμερα πλειοψηφίες 2/3; Φρενάρουν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αφού παραμένουν αναξιοποίητα μεγάλα-σημαντικά ακίνητα δήμων.
  10. Με το σύστημα της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων ανακουφίσθηκαν οι δήμοι. Πρέπει να ξαναγίνει.
  11. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
    • Να χρηματοδοτηθούν μελέτες με απλοποίηση των διαδικασιών
    • Έκδοση ΚΥΑ (Υπ. Εργασίας-Υπ. Εσωτερικών) για χρηματοδότηση (μέσω ΤΠΔ, είναι όλα έτοιμα) προμήθειας υλικών για το υλοποιούμενο μέσω ΟΑΕΔ πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από τους δήμους.
    • Χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, σκαπτικά, πλυντήρια κλπ)
    • Χρηματοδότηση για κατασκευή κοινωνικοπρονοιακών δομών (ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφικοί Σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία).
  12. Εκκρεμότητα εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  13. Υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση 4άχρονων στα νηπιαγωγεία,  με διακριτική όμως ευχέρεια του γονέα για το αν θα πάει στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό (ανάλογα με τον οικογενειακό-εππαγγελματικό-εργασιακό του προγραμματισμό)
  14. Κοινωνική (κοινωφελής) εργασία σε αντικατάσταση έκτισης ποινής. Καταργήθκε με τον πρόσφατο νόμο (ν.4623/9 άρθρο 98). Να ξαναθεσπιστεί
  15. Οι δήμοι αποκλείονται από την εφαρμογή προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (πλησίον της σύνταξης, ΑΜΕΑ, αποφυλακιζόμενοι, απεξαρτημένοι). Όλές οι ανωτέρω περιπτώσεις χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ. Δύνανται μόνον οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Εμείς ζητάμε την επέκταση και ΝΠΔΔ δηλ. στους δήμους (ΟΤΑ).
  16. Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, εν ανάγκη και διαδημοτικά. Ευταξία πόλεων. Αύξηση πόρων δήμων.
  17. Πιστοποίηση-Αδειοδότηση-Συμβασιοποίηση με ΕΟΠΥ δημοτικών ιατρείων, δημοτικών  φυσικοθεραπευτηρίων. Έγκριση όλων των ειδικοτήτων ιατρών (η δαπάνη βαρύνει κάθε δήμο).
  18. Πολεοδομία. Μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στους δήμους χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό. Αδυναμία άσκησής της. Παραβίαση άρθρου 102 Σ.
  19. Να συνεχισθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους (Υπ. Εργασίας-ΟΑΕΔ-Υπ. Εσωτερικών). Είναι χρήσιμο και για τους άνεργους και για τους δήμους.
  20. Θεομηνία στη Χαλκιδική. (α) Δήμος Ν. Προποντίδας (ζημιές σε σχολεία, ζημιές σε αντλιοστάσια άρδευσης-ύδρευσης-αποχέτευσης, περισυλλογή κορμών-κλαδιών δένδρων-μπάζων-διαχείριση τους, κοιμητήρια, κλειστό γυμναστήριο Μουδανιών, γήπεδα ποδοσφαίρου, αγροτική οδοποιία, δημοτικά κτίρια), (β) Δήμος Σιθωνίας ζημιές σε αντλιοστάσια άρδευσης-ύδρευσης-αποχέτευσης.
  21. Να προχωρήσουν τα προγράμματα έργων και στεγαστικής αποκατάστασης σε οικισμούς Ρομά όπως δρομολογήθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την πρώην Ειδική Γραμματεία Ρομά.
  22. Μεταβίβαση ακινήτων (μόνο για οικόπεδα ή τμήματα οικοπέδων) στους οικείους δήμους, εφόσον σ΄ αυτά προβλέπεται (διατάγματα ρυμοτομίας, ΓΠΣ) προβλέπεται κοινόχρηστη ή κοινωφελής χρήση.
  23. Στο τέλος παρέδωσε το ψήφισμα τελευταίου Συνεδρίου ΚΕΔΕ.